Nya Domkyrkocentrum

Den arkeologiska undersökning som just nu pågår vid Karolinerhuset bereder väg för uppförandet av Domkyrkocentrum. Under hösten 2013 tas första spadtaget till det som förväntas bli Växjös nya mötesplats. Det ligger i så fall helt i linje med Domkyrkans och Växjö historia. Genom århundradena har kyrkan och staden varit tätt förknippade med varandra, inte minst genom Karolinerhuset som var stadens gymnasium fram till mitten av 1800-talet. Idag är fortfarande Domkyrkans stadens största offentliga rum, platsen där människor möts i glädje och sorg. Domkyrkan är också stadens utan tvekan största turistmål.

Det har länge varit ett starkt önskemål att kunna förena Domkyrkan med en mötesplats i nära anslutning. När Svenska kyrkan i Växjö återigen förvärvade Karolinerhuset väcktes planerna på att förena detta med en ny byggnad. Ytterligare en målsättning har varit att göra även Karolinerhuset öppet och tillgängligt för allmänheten.

En arkitekttävling utlystes och resultatet av den består nu i beslutet att uppföra en modern byggnad bakom Karolinerhuset parallellt med Smålandspostens hus. Huset blir i tre plan, två ovan mark och ett nedsänkt under marknivån. Detta öppnar upp mot ett nedsänkt torg, en piazza, som man kan nå från olika håll. Dels från norr genom trappor från Storgatan, dels från öster via en terassplantering, med kryddträdgård och vattenspegel. Men man kan också nå torget och den nya byggnaden genom att ta vägen via Karolinerhuset  och där använda trappan eller hissen.

Den nya byggnaden innehåller kontor på översta våningen, stor samlingssal på mellanvåningen och mindre samlingssal samt cafeteria i våningen under marknivå. Denna våning har också glasväggar ut mot piazzan.

Domkyrkocentrum består både av den nya byggnaden och Karolinerhuset tillsammans. Även Karolinerhuset blir tillgängligt för allmänheten. Den sal på övre våningen där Domkapitlet en gång höll sina sammanträden kommer nu att bli mötesplats för sammankomster av många olika slag. I Karolinerhuset kommer också att förutom arbetsrum för biskopen och dennes närmaste medarbetare också att finnas rum för mindre grupper eller den som vill ha ett enskilt samtal med präst eller diakon.

Det är med stor förväntan vi ser fram emot förverkligandet av det som planerats under många år. Vi är övertygade om att Domkyrkocentrum kommer att bli till glädje för många, såväl gudstjänstbesökare som turister och alla som bor i staden. Följ gärna projektet på Facebook: www.facebook.com/vaxjodomkyrkocentrum

Ann-Christine Roxberg
kommunikationschef
Svenska kyrkan Växjö

Domkyrkocentrum fr dammen Domkyrkocentrum fr skolgatan Domkyrkocentrum fr öster

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s