Vem gör vad i projektet – fältarkeologer

Vid undersökningen intill Karolinerhuset arbetar ett femtontal arkeologer från Riksantikvarieämbetet UV Syd, Kulturen i Lund, Kalmar läns museum och Kulturparken Småland. Arkeologerna som jobbar i fält ansvarar för den konkreta undersökningen av fornlämningens olika delar.

IMAG0226

Efter den inledande avbaningen med grävmaskin som skedde i våras, har det mesta av undersökningen gjorts för hand med spade eller skärslev. Arkeologerna använder sig av en metod som kallas single context. Det är ett dokumentationssystem som går ut på att varje undersökt anläggning, lager eller händelse, ges ett unikt nummer. Varje sådan kontext dokumenteras såväl i text, som på ritningar, med fotografier och i ett digitalt informationssystem. Även fynd och jordprover numreras och relateras till de unika kontextnumren. Fynden och proverna kan sedan användas som stöd för att förstå vad platsen har haft för olika funktioner. (För mer information om fynd och jordprover se här )

IMAG0222

När arkeologerna undersöker, dokumenterar och tar prover plockar de ner fornlämningen i sina beståndsdelar. När de sedan gör sin tolkning av lämningen påbörjas arbetet med att sätta ihop historien igen, ett arbete som även fortsätter efter undersökningen. Under arbetets gång lämnas fynd, prover och tolkningar till de arkeologer som jobbar inne i Karolinerhuset. Deras roll i projektet kan du läsa om på bloggen framöver!

Åsa Alering, arkeolog, Kulturparken Småland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s