Konservering av pilgrimsmärket

Det unika medeltida pilgrimsmärket som påträffades under sommaren, är nu konserverat. Märket föreställer helgonet sankt Sigfrid och är gjutet i bly. (För mer information se här).

När märket togs upp ur marken var det i dåligt skick och behövde tas omhand för att inte förfalla ytterligare. Konserveringen utfördes av metallkonservatorn Lovisa Dal på Lunds Universitets Historiska Museum.

Bild

Foto av Jörgen Ludwigsson, Kulturparken Småland

Konservering av bly kan göras på olika sätt. I detta fallet bedömde Lovisa att en mekanisk rengöring var det bästa, eftersom pilgrimsmärkets yta var allt för porös för att klara en kemisk behandling. Vid rengöringen användes ett mikroskop, en liten borste, vatten och en skalpell. Genom att ta bort smuts och korrosion som binder fukt, har nu märket betydligt bättre chans att bevaras för framtiden.

Bilden av sankt Sigfrid framträder avsevärt tydligare nu än före konserveringen. Genom fotografering med släpljus kan detaljerna på märket också förstärkas ytterligare. Sankt Sigfrid ser harmonisk och rofylld ut. I hans vänstra hand anar man en kräkla och den högra handen ser ut att vara lyft till välsignelse. Det går också att se detaljer av hans kläder och av den flätade korgen med systersönernas huvuden. Eventuellt är det sniderier i biskopsstolens rygg som syns i bakgrunden.

Längs tre av märkets sidor finns rader med text skriven på medeltida latin. Nästa steg är att låta olika experter tolka vad det står.

Åsa Alering, arkeolog, Kulturparken Småland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s