Vägen till 1600-talets Växjö

Vägar har i alla tider varit viktiga för människor så även i 1600-talets Växjö. Under de

1600-tals landsvägen från nordost

pågående utgrävningarna vid Karolinerhuset har landsvägen som kom österifrån in mot staden hittats. Vägen som gått i ungefärlig öst-västlig riktning svänger inom undersökningsområdet något norrut för att gå samman med Storgatan. Landsvägen hade en övergång vid Guldsmedsån som idag utgörs av Linnégatan. Vägen har blivit daterad till 16-1700-tal främst genom myntfynd där ett av mynten är tillverkat år 1667. Vägen finns med på stadskartan från år 1658 och brukades under denna tid.

Människorna under 1600-talet lade ner mycket arbete på att få en stabil och stark vägkonstruktion. Först lades stora stenblock ut i söder och norr för att bilda kantkedjor. Mellan kantkedjorna fördes ett gruslager på. Ovanpå grusen fyllde man på med ett lager småsten, stora som valnötter vilket fungerade som bärlager, ungefär som dagens makadam. Till sist lades en kullerstensläggning ut och trycktes ner i småstenslagret. Mellan kullerstenarna trycktes ytterligare småsten ner för att förstärka vägbeläggningen. Kanterna av landsvägen har sluttat ut från mitten så kallad bombering vilket gjorde att mitten som var

1600-tals vägen mot Storgatan

vägens högsta punkt hölls relativt ren vid regn och all smuts sköljdes ut till kanterna och rann sedan österut bort från staden då vägen låg lägre där.  Detta har gjort att bevaringsförhållanden varit bra i vägens kanter där skor har påträffats. En av skorna har en klack vilket indikerar en typisk stadsmiljö då klack inte användes på landsbygden. Skor med klack kom under 1500-talet och kom att användas av välbärgade stadsbor under 1600-talet.

Vägen användes av människor under lång tid och var med om många människoöden. Soldater som skulle ut eller kom hem från de många krigen under 1600-talet, landsbygdens bönder som kom till staden för att sälja sina varor, Carl von Linné gick på vägen under sina studieår i Växjö och funderade på naturens indelning. Vad tror du? Vilka människoöden kan ha utspelats på vägen?

/Fredrik Larsson

Riksantikvarieämbetet UV Syd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s