Unikt fynd Sankt Sigfrid medeltida pilgrimsmärke

Ett unikt fynd har påträffats under utgrävningarna!

Det är ett medeltida pilgrimsmärke i

Sankt Sigfrid medeltida pilgrimsmärke, lägg märke till huvudena vid hans fötter.

Sankt Sigfrid medeltida pilgrimsmärke, lägg märke till huvudena vid hans fötter.

form av bly föreställande helgonet Sankt Sigfrid som hittades i Storgatan. Pilgrimsmärken fungerade under medeltiden som religiösa symboler och som tecken på att man vallfärdat till en specifik plats och märket visar att Växjö var en vallfärdsort under medeltiden.Fyndet är det första påträffade medeltida pilgrimsmärket kopplat till Sankt Sigfrid vad vi vet i nuläget. Sankt Sigfrid har haft en speciell roll i Växjös kyrkohistoria vilket gör det extra spännande. Helgonets insatser för att kristna smålänningarna under medeltiden beskrivs i Sigfridslegenden från år 1205. Sankt Sigfrid var även nationellt ett av de viktigaste helgonen i det medeltida Sverige. Kopplingen mellan Småland och Sankt Sigfrid gjorde att kyrkan hade ett starkt intresse av att göra Växjö till stiftsstad.

Stenskodd brunn 1600-talet

En intressant anläggning som kommit fram under utgrävningen är en brunn i den sydöstra delen av utgrävningsområdet. Brunnen är stenskodd med stenar i flera skift. Sydöstra området har tidigare varit en sluttning ned mot sankare mark vilket gjort brunnens placering lämplig. Den har daterats till 1600-tal. Troligen har brunnen tillhört en av de två prebendegårdar som legat norr om domkyrkan.

Fredrik Larsson arkeolog

Riksantikvarieämbetet UV Syd

Annonser

3 thoughts on “Unikt fynd Sankt Sigfrid medeltida pilgrimsmärke

 1. Brunnens överbyggnad finns på Leczinskys målning (1862), vy över Växjö. Tavlan finns i Växjö kommunhus. HA

  • Hej!

   Mycket stort tack för informationen och bra med kunniga läsare! Alltid värdefullt för oss! Vi känner till den vackra målningen, den finns med i förundersökningsrapporten som kan läsas här

   Det är dock inte samma brunn som visas på målningen som är den ovannämnda, det är två olika brunnar. Brunnens överbyggnad som du nämner ligger norr om Karolinerhuset. Brunnen som vi skriver om ovan ligger något österut i förhållande till Karolinerhuset i det sankare område som funnits i östra delen av undersökningsområdet. Brunnen som visas ovan på vårt foto är daterad till 1600-talet vilket är ett par hundra år äldre än brunnen som syns på den vackra målningen.

   Har ni mer information, synpunkter, funderingar eller något speciellt ni vill läsa om lämna gärna en kommentar här på bloggen eller kontakta Kulturparken Småland på Facebook här

   Fortsätt följa vår blogg för mer spännande inlägg om Växjös härliga arkeologi!

   Fredrik Larsson
   Riksantikvarieämbetet UV Syd

 2. Vad gäller Sankt Sigfrid och pilgrimsmärket är det intressant att på avmätningskartan över Växjö år 1844 omnämns området norr om Domkyrkan som Sigfredsqvarteret vilket pekar på att namnet och placeringen vid Domkyrkan varit lite speciellt även efter medeltiden och haft koppling till Växjö under lång tid.

  Fredrik Larsson
  Riksantikvarieämbetet UV Syd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s